Csapat Innovációs Program

A CSIP (Continuous Service Improvement Process / Csapat Innovációs Program) a GROW által kidolgozott lean alapú módszertan, amely a szervezetben decentralizáltan, teamek szintjén terjeszti el a folyamatfejlesztési alapelveket és gyakorlatot.

A CSIP erőssége, hogy egy mindennapi gyakorlatot vezet be a vállalati működésbe, amely a módszertani tudás mellett aktív innovációs, belső fejlesztési képességet hoz létre és hat a szervezeti kultúrára is: erősíti a felhatalmazói és a folyamatos fejlesztési szemléletet a szervezetben.

A Csapat Innovációs Program, mint szervezetfejlesztési eszköz

Milyen esetekben eredményes a CSIP?

folyamatos_fejlesztes_grow_final

  • Olyan piaci helyzetben, amikor a vállalatnak szervezetként rövid idő alatt és folyamatosan növelnie kell működésének hatékonyságát  a versenyképesség fenntartásához. Ilyenkor egy-egy nagyobb fejlesztési projekt mellett arra van szükség, hogy a szervezet alsóbb szintjei is ebben a szemléletben tudjanak működni – és ebben az összes vezető partnerré váljon.
  • Olyan helyzetben, amikor a vállalat vezetői elmozdítanák az együttműködés kultúráját a nagyobb felhatalmazás és felelősségvállalás felé. Ez olyankor merül fel tapasztalataink szerint, amikor pl. a méretből vagy az új versenyhelyzetből adódóan a korábbi menedzsment eszközök nem biztosítanak elegendő rugalmasságot, sebességet, és fontos lenne, hogy a munkatársak is érezzék: ‘Én is felelős vagyok a vállalat sikereiért; én is tehetek megvalósuló javaslatokat saját kompetenciámba tartozó folyamatok fejlesztésére.’
  • Olyan helyzetben, ahol a fejlesztések fontossága mellett erősíteni szeretnék az aktív csapatmunkát, együttműködést, csökkenteni a „siló-gondolkodást”.
  • Olyan vállalati stratégia esetében, amelyben fontos a szervezet belső fejlődési, változási képességének növelése és egy keretrendszer “megtanulása”, bevezetése, ugyanakkor az is szempont, hogy ne egy külsős tanácsadó ‘mondja meg’ a ‘mit’ és a ‘hogyant’, hanem cégen belülről induljon a folyamat, felelősséget adva az ötleteléseknél a munkát napi szinten végző kollégáknak.

Miért hasznos választás a CSIP?

A CSIP a vezetők számára egyszerű eszközökkel teszi lehetővé, hogy az alulról jövő kezdeményezéseket erősítsék, összefogják és a szervezet számára hasznos módon a hatékonyság és a szolgáltatói minőség fejlesztésére fordítsák. A CSIP a vezetőknek egy egyszerű és biztonságos koordinációs mechanizmust ad a kezdeményezések összehangolására és az eredmények követésére, mérésére.

A CSIP a munkatársaknak egy jó lehetőség arra, hogy saját csapatuk és folyamataik működését ismerve innovatív módon továbbfejlesszék azt. A folyamatos fejlesztés feladata így nem egy ‘fentről kiadott parancs’, hanem egy lentről eredő kreatív folyamat, amely az adott csapat munkáját teszi egyszerűbbé, hatékonyabbá, színvonalasabbá és elfogadhatóbbá a csapattagok számára, fejlődik a csapatmunka.

A CSIP Csapat Innovációs Program segít a szervezet bármely részlegének hatékonyabb és magasabb ügyfél elégedettséget teremtő szolgáltatóként látni és láttatni önmagát.

 

Thilo_KuschA Magyar Telekom által alkalmazott GROW CSIP Tanácsadási Projekt 2012-ben elnyerte a Legjobb Szervezetfejlesztési Projekt díjat.

 

 

 

 

 

Kapcsolódó esettanulmányaink: